Mini recenze: Otter box Defender

Mini recenze: Otter box Defender

Když mi iPhone spadl na betonový chodník, displej to bohužel nevydržel. Když jsem zjistil, kolik stojí výměna displeje, dával jsem si opravdu velký pozor kam iPhone strkám a jak jej držím. Bohužel nestihl jsem jej uchránit před dětmi, jedno z nich jej popadlo a utíkalo přes chodbu do obýváku a cestou zakoplo a iPhone dopadl displejem přesně kamennou chodbu. Na displeji byla pavučina a nezbylo než jej vyměnit.

Po výměně displeje jsem začal přemýšlet, jak tomu zabránit. Nakonec, po zkoumání různých možností, jsem vybral obal společnost OtterBox, Tato společnost vyrábí několik verzí obalů, pro různé mobilní přístroje: Armor - která ochrání iPhone před vším, včetně vody (pokud do ní vyloženě neponoříte), Defender a Commuter - ochrání před vším kromě vody (verze se liší tím, že Commuter není možné připnout na pásek je složená z jiných dílů), Reflex, Prefix a Impact - ochrání před upuštěním a škrábanci ( obrazovka je chráněná fólií a v podstatě se jedná o silikonové obaly). Než se zeptáte, Pursuit je ve skutečnosti voděodolná, nárazuvzdorná krabička do které dáváte telefon - určitě dobré na vodu, ale do kapsy ve městě moc ne.

Nakonec skončila volba u série Defender a musím říci, že jsem byl mile překvapen. Obal i bez telefonu působí velmi masivním dojmem a hezky se drží. Silikonová vrstva tak dobře sedí na zbytku obalu, že jsem si musel pustit Youtube video, abych měl jistotu, jak se dostat dovnitř a strčit tam telefon. Pochopitelně stačilo jen trochu natáhnout silikon, což jej odpojilo od plastikových dílů a tyto díly pak rozdělit (drží na 3 místech něčím, co připomíná kolíčky na prádlo a na spodní části  jsou díly do sebe zaklesnuty) Spojení dvou plastikových dílů je vymyšleno tak, že i když bude 1 kolíček držet, díly budou držet u sebe.

iPhone 4 do něho hezky zapadl a ve výsledku vypadá podstatně jinak, než to měl Steve Jobs v plánu. Je masivnější o trochu těžší, pochopitelně, ale nijak výrazně. Mnohem lépe se drží v ruce díky silikonovému obalu. Zadní videokamera je chráněna průhledným plastem, přední videokamera je viditelná přímo (hned vedle je reproduktor, který lze jen těžko něčím překrýt bez degradace funkce. Stejně nezakryté jsou také spodní reproduktory a mikrofon. Vše ostatní je chráněno silikonovým pouzdrem nebo alespoň průhledným plastem.. 

Dokovací konektor je také chráněn silikonovou částí, i když si nejsem zcela jistý, jak dlouho vydrží, když je nutné iPhone každou chvíli dobíjet a tak odklápět silikonový díl. Nicméně hezky zapadá do plastikových dílů obalu a pak je tam hezky fixovaný (alespoň zatím).

Obal je o cca 0,5 cm vyšší než je obrazovka iPhone. Z hlediska bezpečnosti je to jen dobře, protože obrazovka tak nepřijde od styku například se stolem, pokud na něj telefon položíte. Na druhou stranu, trochu komplikuje psaní, pokud máte velké prsty jako já, nicméně asi asi lze na to zvyknout a navíc je trochu zkosený, takže až taková tragédie to není.

Nezmínil jsem se o tlačítcích. Tlačítka pro zesílení zvuku jsou hezky vyvedena na silikonovém obalu a dosahují přímo na tlačítka telefonu. Tím, jak jsou tlačítka měkčí se s nimi pracuje kupodivu lépe. Tlačítko "mute" je zakryto podobným systémem jako dokovací konektor a musím říci, že se mi to přijde ergonomičtější než u iPhone bez obalu. Nehrozí totiž, že by jste při manipulaci s hlasitostí změnili nastavení tohoto tlačítka. Stejný systém jako tlačítka ovládající zvuk je také u vypínacího tlačítka v horní části iPhonu. Tlačítko Home funguje stejně, opět zakryto silikonovým pouzdrem a klikání na tlačítko na silikonovém obalu převádí mechanický pohyb na tlačítko telefonu. Připadne mi však, že tentokráte to funkci tlačítka neprospělo a tlačítko odpovídá trochu hůře, nicméně stále dostatečně dobře. Možná je to také způsobeno tím, že na obalu je tlačítko téměř ploché, zatímco iPhone jej má trochu zapuštěné.

S tím souvisí jedna ergonomická chyba. Pokaždé když beru telefon poslepu do ruky, mám tendence mačkat horní část iPhonu (kvůli díře pro reproduktor a kameru) místo dolní části, kde je ve skutečnosti skryté tlačítko.

Co říci závěrem?

Rozhodně bych ocenil provedení. Všechny díly do sebe hezky zapadají, včetně telefonu. Obal s telefonem jsou příjemné do ruky, alespoň do mé. Telefon hezky reaguje i přes to, že na dotykové obrazovce je další vrstva. Kromě trochu tužšího tlačítka Home, jsem nezaregistroval nějaké problémy s tlačítky překrytými obalem. Obal není voděodolný, nicméně vypadá, že by za určitých okolností mohl přežít o pár kapek vody víc, než bez obalu. 

Je otázkou, jak dlouho vydrží část obalu, která překrývá dok. Zcela jistě to bude nejnamáhanější část obalu, snad kromě tlačítka Home. Součástí obalu je také držák telefonu pro připnutí k opasku či kdekoliv jinde, kde můžete využít klipsnu, bohužel jej moc nevyužiji - snad jen jako improvizovaný stativ. Nemám odvahu tímto způsobem upozorňovat na mobil, nicméně pro někoho to může být příjemným bonusem. Držák vypadá dost masivně a umožnuje připnutí telefonu jak obrazovkou ven, takže můžete s telefonem pracovat i přímo v držáku, tak s obrazovkou dovnitř, takže máte další vrstvu ochrany displeje.

Poslat Mini recenze: Otter box Defender na facebook
Publikováno 30.11.2012
 

Změna barev | Autorská práva | Kontakt | Podpora | RSS kanály
© 2006 Gandalf, Design by Mirek
Creative Commons License