Mini recenze: Logitech V-10

Mini recenze: Logitech V-10

Zatoužil jsem po nových reproduktorech (manželka začala tvrdit, že ty v tom LCD monitoru začaly pískat). Protože jsem po každou "novou" špatnost, rozhodl jsem se najít USB reproduktory, protože by cesta ke zvuku mohla být o trochu lepší a nikde jsem v provozu USB reproduktory neslyšel. Nakonec padla volba na Logitech V-10.

Ano, reproduktory jsou určené pro notebook, takže jsou malinké. Mě byla sympatická cena, a velikost, protože máme doma malé dítě s velkým zájmem o počítačovou techniku, nic většího by na stole dlouho nevydrželo. A v případě, že by se stalo něco s těmito reproduktory, nemrzelo by mě to tak, jako kdybych si pořídil dražší (Kupoval jsem je za 719,- Kč s DPH).

Nejsem velký audiofil a těžko poznám,  jestli je zvuk opravdu dobrý, někteří výrobci často zaměňují slovo dobrý za hlasitý. Pro test reproduktorů tak mám klasický test, vyzkouším si je na skladbě Mike Oldfielda Tubular Bells. Pokud slyším zvony bez toho, aniž bych slyšel ozvěnu či chrčivé zvuky i na nejvyšší hlasitost, reproduktory prošly (tím nechci říci, že reproduktory nechrčí, jen je to pod mou rozlišovací schopností)

Měl jsem možnost si poslechnout zvuk od mnoha jiných reproduktorů, ale musím říci že i ty nejdražší dopadly v testu podobně jako Logitech V-10. Obstály. Já jsem pak přišel nato, že  pro mne jsou tyto reproduktory více než dostatečné a navíc nepískají ani nešumí při nečinnosti, jako se to na mém Macovi mini děje při použití běžného audio výstupu.

Pochopitelně jsou tyto reproduktory trochu ve výhodě oproti těm běžným počítačovým, protože používají USB výstup pro zvuk. To má kromě praktických pozitiv (nepotřebujete napájecí trafo), také klady v poslechu.

Teorie totiž říká, že USB 2.0 dokáže zpracovat 480 Mbps. 24 bit hudba s frekvencí 192 KHz  potřebuje pro přenos 10 Mbps. Stereo signál pak potřebuje 20 Mbps, což je 5 procent celkové přenosové rychlosti USB 2.0. Doma mám reproduktory připojené k USB 2.0 hubu a žádné problémy s přehráváním hudby nenastaly i když jsem kopíroval na USB disk připojený přes tento hub. (Pochopitelně lze však doporučit připojení přímo k počítači, já jej mám v hubu, protože v USB portech je již klávesnice (Nechci degradovat USB 2.0 hubu na 1.0), webkamera a disky)

Nejsem expert na zvuk, logika však říká, že čím později se převádí signál z digitálního na analogový, tím bývá kvalita výsledku lepší. Vzhledem k tomu, že tento převod se děje až v reproduktorech, mělo by to být znát. Z vlastních zkušeností mohu říci, že výsledek je dobrý, ale nemohu potvrdit za tím stojí technologie nebo čirá kvalita reproduktorů.

Z uživatelského hlediska je také velmi příjemná zpětná vazba mezi hlasitostí reproduktoru a počítače. Mám na mysli fakt, že změna hlasitosti na reproduktoru se projeví změnou hlasitosti v počítači. V případě, že máte opravdu přenosný počítač a reproduktory odpojíte nehrozí vám ohluchnutí vinou špatného nastavení.

Mac OS X 10.6.4 reproduktory najde hned, není třeba instalovat žádný další software. Samozřejmě je nutné nastavit výstup zvuku v ovládacím panelu Sound (Zvuk) v systémových předvolbách.

Závěrem pak lze reproduktory Logitech V-10 jen doporučit. Zbývá jen zmínit, že reproduktory dostanete v tašce, která má evokovat jejich možnost přenášet je. Moc tomu nevěřte, na nějaké běžné nošení jsou opravdu velké, nicméně na přenášení ke kamarádovi na mejdan stačí. Nejvíce mne potěšila moje žena, když po chvíli poslouchání konstatovala, že poslech hudby je fakt lepší, než z těch chrastítek v monitoru. V jedné recenzi jsem četl, že po čase odpadává konektor reproduktoru. Zatím jsem se se s tím nesetkal, uvidíme časem.

Celkové hodnocení

  • + zvuk
  • + kompatibilita s Mac OS X
  • + cena
  • - přenositelnost
Poslat Mini recenze: Logitech V-10 na facebook
Publikováno 30.11.2009
 

Změna barev | Autorská práva | Kontakt | Podpora | RSS kanály
© 2006 Gandalf, Design by Mirek
Creative Commons License