Megauploady aneb co s daty

Megauploady aneb co s daty

Pobavil mne krátký článek na slashdotu, který upozorňoval na článek The Register o problémech s diskovým prostorem na cloudech. Ty sice nabízí v některých variantách i několik TB prostoru, ale jak tam ty TB dostat? Máme sice optické sítě a jiné další vymoženosti, ale stejně dochází k tomu nejstaršímu možnému přenosu dat: poštou. Moto dne tedy zní: Níkdy nepodceňujte přenosovou rychlost dodávky plné pásek, jedoucí rychle po dálnici.

Článek má totiž pravdu. I s dnešními technologiemi je problém přenést velké množství dat (ne, komprese vždy nepomůže). Zde lze hezky popsat rozdíl mezi latencí a propustností sítě. Latence je položena na základě času, který je nutný pro úplné zpracování informace. Latence tedy zahrnuje čas, který je nutný pro zapsání dat na média a jejich přenos z bodu A do bodu B. Pokud použijete internet latence se bude pohybovat v milisekundách. Bohužel propustnost sítě se bude pohybovat u ADSL okolo 1 Mb/s (upload pomalejší strany). Takže přenést DVD bude trvat několik hodin. Pokud však vypálíte DVD a přenesete jej do cíle, latence bude několik minut (pokud je nesete sousedovi přes ulici), nicméně propustnost bude právě velikost DVD.

Na wikipedii propočítali, že pokud by Boeing 747 byl vyplněn Blu-Ray disky s 595 520 000 GB dat, na letu z New Yorku Do Los Angeles by získal přenosovou rychlost 245 829 Gbit/s.

Poslat Megauploady aneb co s daty na facebook
Publikováno 30.11.2011
 

Změna barev | Autorská práva | Kontakt | Podpora | RSS kanály
© 2006 Gandalf, Design by Mirek
Creative Commons License