Mapy si nezaslouží jen kritiku - podporují například i offline použití

Mapy si nezaslouží jen kritiku - podporují například i offline použití

Vektorové mapy v iOS 6 jsou velmi efektivní a Apple může uložit velkou část okolní oblasti i pro offline prohlížení a GPS navigaci v AirPlain režimu nebo když cestujete v místech bez pokrytí signálem. Z technologického hlediska jsou mapy z iOS 6 mnohem lepší, než ploché, statické obrázky, které nabízely předchozí verze mapového software.

Využití vektorů nutně vede k menšímu toku dat, nové mapy tak mají 5x menší datový tok, a iPhone je schopen nahrát mnohem větší část oblasti ve které se právě nacházíte. (Jen malá poznámka, to že je schopen nahrát větší část dat, neznamená, že to opravdu vždy dělá. Mapy si ukládají informace o oblastech, které jste si opravdu prošli s datovým připojením. Pokud jste si příslušnou oblast nezobrazili, Mapy vám ji bez datového spojení neukáží) S Google mapami, jste po výpadku datového spojení mohli vidět obecně cca 16 km. Pokud však totéž provedete s Applovskými mapami, máte možnost sledovat celý kontinent na úrovni hranic států, při podrobnějším pohledu na úrovni dálnic uvidíte celou Kalifornii. Podrobné mapy, včetně ulic popisují okolí 1190 km.

Překvapivě, iOS 6 Mapy také nahrávají základní satelitní obrázky a jména hlavních měst pro celou zemi. Když se přepnete do hybridního režimu, Mapy překryjí uložené vektory cest, takže můžete sledovat využivatelnou oblast cca 160 km také v 3D perspetivě.

Dosud žádná alternativa pro vektorové mapy iOS 6

Nativní aplikace pro mapy Googlu a Noikie (pro Android a Windows Phone) také používají vektorové mapy, ale jejich web je nedostupný iOS uživatelům, kteří musí stále používat bitmapovou grafiku. Technologie, která by umožnila využií vektorových map ve webových prohlížečích (WebGL) není dosud hotová a zatím je hodně náročná i pro stolní počítač. Pro vektorové mapy v iOS 6 musí tyto společnosti nabídnout nativní aplikaci.

Současná omezení 3D vektorů také napovídají, že Apple neplánuje přivést iOS Mapy na web, ačkoliv zcela jistě uvažuje nativní Macovské aplikaci, nebo alespoň integraci této funkce do svých aplikací - iPhoto či Aperture.

Pokud Google bude portovat mapy z Androidu do iOS, zcela jistě bude nucen využít vektory. Nicméně současná aplikace Googlu pro Android nenabízí stejné výhody jako mají mapy od Apple. V podstatě nabízí totéž, co nabízela stará aplikace map pro iOS 5. Po zobrazení konkrétního města ukáže jen nejbližší okolí. I přes používání vektorů, bez datového spojení jsou vám vektorové mapy Googlu a Nokie schopny zobrazit s bídou 126 čtverečních km. Pod 16 km od nahraného místa se dálniční tahy zobrazují jako blokový chaos a po 64 km mizí i jména měst.

Poslat Mapy si nezaslouží jen kritiku - podporují například i offline použití na facebook
Publikováno 30.11.2011
 

Změna barev | Autorská práva | Kontakt | Podpora | RSS kanály
© 2006 Gandalf, Design by Mirek
Creative Commons License