Mac OS X Lion - první dojmy

Mac OS X Lion - první dojmy

Zatímco všichni stahují novou verzi OS X, John Siracusa stačil již publikovat rozsáhlou recenci OS X Liona. Věnuje se velmi pečlivě všem částem operačního systému a rozhodně článek doporučuji přečíst, nejen pro to, že je to velmi známý redaktor, věnující se Macům řadu let. K článku asi není moc co dodat, takže dodám jen pár svých postřehů po krátké práci s tímto systémem.

  1. Instalace z Mac App Storu se automaticky přepnula do českého jazyka a to i přesto, že systém používám v angličtině. Upřímně řečeno, nevím jestli se mi taková změna líbí a rozhodně jsem rychle systém přepínal zpět do anglického režimu. Už jsem si příliš zvykl na to, že systém na mne mluví anglicky, čeština mě začala v systému příliš děsit. Jinak instalace na mém iMacu mini proběhla bez problémů.
  2. Když už se bavíme o češtině. Manželka mne upozornila, že český překlad není příliš dokonalý (používá ve svém profilu český systém). V iChatu se objevují popisy stavu česky i anglický. Je však možné, že to je způsobeno tím, že si iChat data natáhnul odněkud z internetu.
  3. Pokud uživatele neupozorníte na to, že se změnila možnost roztahování okna a nyní je ten tahací roh malinkatý, budou uživatelé dlouho hledat jak změnit velikost okna. Manželka alespoň hledala (ale nakonec našla).
  4. Systém opravdu umožňuje přečíst český text česky. Systémový hlas se jmenuje Zuzana a je třeba jej nejdříve stáhnout (neinstaluje se automaticky),: pomocí panelu Řeč / Speach je možné si jej vybrat a panel pak předá instrukce Software Update aplikaci, která jej stáhne. Nevím proč, ale když jsem si v TextEditu vybrat položku, že chci přečíst dokument, místo vybrané zuzany, mi četl text Alex. Jediný způsob, jak nechat Zuzanu přečíst text bylo, že jsem si nastavil klávesovou zkratku (panel Speach) alt-esc, kdy to pak opravdu fungovalo. Částečně za problémy může volba jazyka systému, částečně však je to problém ještě někde jinde.
  5. Teprve v praxi jsem plně pochopil, jak je příjemný fullscreen režim aplikací. Ne, že by to aplikace neuměly již dříve (Fírefox to dělá naprosto dokonale), ale jde spíše o integraci tohoto režimu s Mission Control, čímž získá celý systém na přehlednosti. Ve fullscreen režimu získává aplikace vlastní obrazovku u které se objevuje ikona aplikace, která v tomto režimu je.
  6. Oproti tomu launchpad je podle mne příliš přeceňovaná funkce. John Siracusa k tomu dodává, že není rychlejší než vyhledání ve Spotlightu, na durhou stranu, začátečníci mohou mít problém si zapamatovat jméno aplikace a launchpaad tak může pomoci s navigací takových uživatelů přes telefon.
  7. Verze v Mac OS X fungují naprosto úžasně. Zkoušel jsem je v TextEditu.Bude velmi příjemné, až se podpora této funkce rozšíří mezi ostatní aplikace.
  8. Možná je to jen můj dojem, ale zdá se mi, že se počítač trochu zrychlil.
  9. Na nové rozhraní Mail.app si asi budu muset ještě chvíli zvykat.
Poslat Mac OS X Lion - první dojmy na facebook
Publikováno 30.11.2010
 

Změna barev | Autorská práva | Kontakt | Podpora | RSS kanály
© 2006 Gandalf, Design by Mirek
Creative Commons License