Mac App Store pohřbí nebo vyzvedne Macovské vývojáře?

Mac App Store pohřbí nebo vyzvedne Macovské vývojáře?

Ve středu Apple prezentoval svou myšlenku zavést Mac App Store, podobně jako funguje dnes iOS App Store. Na rozdíl však od iOS App storu, Apple neplánuje "uzamknout" operační systém, místo toho plánuje nabídnout uživatelům snadnější a jednodušší možnost jak získávat aplikace.

Není zcela bez zajímavosti, že právě tento způsob do jisté míry řeší bezpečnostní problémy systému. Můžeme polemizovat o tom, jak bezpečný je samotný Mac OS X. Nicméně zde má každý uživatele mechanismus Software Update, který umožní aktulizovat Applovské produkty na nejvyšší bezpečnou verzi. Ponechme stranou myšlenku, zda jsou nové verze systému bezpečné nebo nikoliv. Všichni bezpečnostní odborníci se shodnou, že je rozhodně dobré, pokud systém nabídne uživatelům jedním kliknutím upgrade operačního systému.

V podstatě hned druhým dechem odpovídají, že by potřebovali něco podobného také pro aplikace, nejen pro operační systém. Proč? Protože zdaleka největším problém není samotný operační systém ale aplikace, které si uživatel nainstaloval. Tyto aplikace jsou totiž často v "krabicové verzi" bez aktualizace a není žádný jednoduchý mechanismus, který by umožnil jejich upgrade (i když některé alespoň zavádí vlastní verzi Software Update). Tento problém by mohl být vyřešen právě Mac App Storem.

Server Ars Technica se ptal vývojářů, co si myslí o Mac App Storu. A jestli si myslí, že jim pomůže. V zásadě se dají názory rozdělit do tří skupin.

1. Jsou vývojáři (zejména ti menší), kteří jsou myšlenkou nadšeni, protože jim to umožní prodej jejich aplikací najednou širokému spektru uživatelů, které nemusí oslovovat individuálně. Ti také nadšeně přijímají podmínky Apple a upravují podle nich své aplikace.

2. Větší vývojáři se obávají toho, že ačkoliv Mac App Store nebude jediným zdrojem aplikací, stane se natolik populárním, že uživatelé budou ignorovat ostatní zdroje. Uživatelé pak budou chtít veškerý kvalitní software na tomto místě. Ve výsledku pak budou přinuceni podřídit se přísným podmínkám Apple. Nicméně jsou ochotni se s Mac App storem smířit

3. Vývojáři, kteří si prostudovali podmínky Mac App Storu a kteří se vyděsili. Podmínky Mac App Storu jsou prý psané tak, aby vyhovovaly Apple a vyhovovaly záměrům Apple, nikoliv zákazníkům a už vůbec ne vývojářům. Vývojáři, dokonce i ti, kteří získali za své aplikace cenu Apple Design Award tvrdí, že by jejich aplikace neprošly kritérii pro umístění na Mac App Storu. Podle nich jsou nastavená pravidla zcela mimo mísu.

A stále jsou zde obchodní modely, které Mac App Store nerespektuje. Mac App Store totiž nenabízí demonstrační verze a není možné účtovat peníze za upgrady. Dále informace o zákaznících se nedostanou k vývojářům, ale zůstávají u Apple. To pak komplikuje servis a technickou pdoporu produktů. Apple nedovoluje ani vrácení peněz nespokojeným zákazníkům.

Otázkou diskuze je zmiňovaných 30 %, které si Apple vezme za zprostředkování prodeje. Podle některých vývojářů je to příliš mnoho, podle dalších je to sice hodně, ale mělo by se to vyplatit v objemu prodaných kusů, které na Mac App storu očekávají. Při větším objemu prodejů krabicových verzí se k vývojáři dostane asi 45 % ceny, takže se z tohoto pohledu Mac App Store (alespoň podle některých) vyplatí.

Jak již bylo zmíněno výše mezi řádky, žádný z vývojářů vyloženě neprotestuje pro Mac App Storu a obecně jej považují za výborný tah. Mají však výhrady vůči podmínkám, za jakých bude Mac App Store fungovat.

Poslat Mac App Store pohřbí nebo vyzvedne Macovské vývojáře? na facebook
Publikováno 30.11.2009
 

Změna barev | Autorská práva | Kontakt | Podpora | RSS kanály
© 2006 Gandalf, Design by Mirek
Creative Commons License