Lze srovnávat ztrátu dat Sidekicku s chybou Mac OS X Snow Leoparda?

Lze srovnávat ztrátu dat Sidekicku s chybou Mac OS X Snow Leoparda?

V tomto týdnu se objevili dvě chyby, které znamenaly problém pro některé uživatele - ztrátu dat na hardwarovém zařízení.

Abych uvedl věci trochu na pravou míru. T-Mobile Sidekick je mobilní zařízení, takový chytrý SmartPhone, který kromě jiného ukládá data uživatelů na server T-mobile. Potíž je v tom, že uživatelům nikdy nikdo neřekl, že data na serveru nemusí být navždy a že v případě chyby se může stát, že o data přijdou. A tak se taky stalo.

Nechápejte mne špatně, data na serveru mohou být pro uživatele příjemná, zejména tehdy pokud ztratí svůj přístroj, tak pomocí hesla se připojí někam na stránky, tam změní heslo a ztracený přístroj přijde o data a vy si po zakoupení nového můžete svá původní data přehrát zpět. Neznám však Sidekick, nevím jestli vůbec umožňoval zálohu na počítač. V každém případě T-Mobile varoval uživatele, aby nezkoušeli restartovat svůj přístroj. Předpokládám tedy, že asi zálohu neumožňuje.

Druhá chyba, která se objevila byla tentokráte spjata se Snow Leopardem, kde za určitých okolností mohl účet pro hosta (guest account) při odlhlašování smazat jiný účet. Jedná se o situaci, kdy je již jiný uživatel přihlášen a možná ještě nějaké okolnosti navíc. V každém případě pokud byly splněny okolnosti, regulérní uživatel Maca může přijít o data. Pokud vím, Apple tuto chybu neopravil, takže doporučuji a) vypnout účet pro hosta, b) zálohovat.

Jsem docela překvapen článkem Jennifer LeClaire, ze sci-tech today, že dokáže tyto situace srovnávat. Podle mne jsou obě situace velmi odlišné, i když to tak na první pohled nevypadá. Ale podívejme se na to trochu podrobněji.

Uživatelé Sidekick používají jako zálohu z donucení něco, čemu se říká cloud computing. V podstatě jde o službu za kterou platí a ta se jim postará o vše co potřebují, v tomto případě včetně zálohy jejich dat. Sidekick je dosti kontroverzní služba, protože mně osobně by se nelíbilo mít osobní data a kontakty na serveru o kterém prakticky nic nevím a nevím kdo má k němu přístup. Jak to tak vypadá, tak zálohování nefungovalo tak optimálně jak by se mohlo uživatelům zdát. Microsoftu (který službu koupil v rámci svých snach o funkční PDA) by se tak mělo podařit alespoň větší část dat zachránit.

Uživatelé Snow Leoparda používají jako zálohu to co si přejí. Mohou využít služeb třetích stran a dostat se tak teoreticky do stejného problému.V tuto chvíli je prakticky irelevantní, jestli pro zálohování použijete MobileMe nebo někoho jiného (např. MacBackups.com). Ale uživatelé mají také volbu si sami zálohovat a k tomu mají také nástroje přímo od Apple. Mohou použít Time Machine. Setkal jsem se z mnoha zálohovacími softwary a musím říci, že Time Machine i přes svou v jistých ohledech těžkopádnost je daleko před konkurencí. Pravda, to co jej omezuje je možnost zálohovat pouze na disky. (Neumí například zálohovat pomocí internetových protokolů kromě AFP), zálohy není možné jednoduše zabezpečit proti zneužití atd. Ale pro lidi se speiclními požadavky jsou k dispozici jiná řešení počínaje rsyncem (zdarma součástí systému) v terminálu až po Retrospect (placený software třetí strany).

Domnívám se že článek na sci-tech-today je opravdu mimo a srovnává jablka s hruškama. V tomto případě je to možná více doslovné než je obvyklé. A proč jsem začal psát tento článek? Jen jako upozornění, že není všechno tak jak vám to prezentuje prodejce a trocha paranoi je na místě. (Strašně se mi líbi hláška: To že jsem paranoidní, ještě neznamená že mne nesledují.) V každém případě bych každému doporučil, aby investoval do nějakého disku na zálohy - v ideálním případě, aby disk a počítač nekupoval ve stejné době. Určitě se to časem vyplatí.

Otázka totiž zůstává v tomto případě stejná. Není otázkou jestli se disk pokazí, ale kdy.

Poslat Lze srovnávat ztrátu dat Sidekicku s chybou Mac OS X Snow Leoparda? na facebook
Publikováno 30.11.2008
 

Změna barev | Autorská práva | Kontakt | Podpora | RSS kanály
© 2006 Gandalf, Design by Mirek
Creative Commons License