Jak si stojí VirtualBox oproti VMware a Parallels?

Jak si stojí VirtualBox oproti VMware a Parallels?

Na Macovi, potažmo OS X vykrystalizovaly časem čtyři hlavní způsoby, jak spouštět Windows pod Macovským strojem. Díky tomu, že OS X běží na intelovském hardware, by měly být jednotlivé možnosti srovnatelné. Bohužel není tomu tak. Není velkým překvapením, že Bootcamp bude nejrychlejším a nejlepším způsobem, pokud chcete spouštět Windows pravidelně a opravdu vám záleží na rychlosti (např. kvůli hrám, i když ...).

Pokud chcete pracovat s OS X a občas si odskočit do Windows či Linuxu, nezbývá než šáhnout po nějakém virtualizačním software. Nabízí se komerční VMware Fusion 5 a Parallels Desktop 8. Podle testů je o chloupek lepší Parallels Desktop 8 oproti VMware Fusion 8. Nicméně rozdíl mezi nimi je více méně minimální. Ale jak je na tom open sourcový VirtualBox?

VirtualBox je virtualizační produkt vyrobený Oraclem, který běhá ve stejné verzi na Windows, Linuxu, Macovi a Solarisu a podporuje řadu hostovaných operačních systému včetně Windows (NT 4.0 - Windows 8), Linuxu, Solarisu, OpenSolarisu, OS/2, OpenBSD a dalších. V době psaní tohoto článku je poslední verzí VirtualBox 4.2. Jednotné rozhraní na všech platformách je rozhodně pro uživatele přínosem, nicméně nemělo by se to brát tak doslova. Některé funkce, integrující software do operačního systému vyloženě chybí a nahrávají tak komerčním alternativám - i když ceně se konkuruje jen obtížně.

Bohužel co VirtualBoxu zcela chybí je optimalizace. Podle testů v 3D akceleraci je VirtualBox asi na 25 % rychlosti VMware Fusion 5 a Parallels Desktop 8 a i ty samotné jsou cca na 40 % výkonu, který zajišťuje Bootcamp. Je pochopitelné, že Bootcamp bude nejrychlejší, protože má k dispozici celý počítač, nikoliv jen část kterou mu OS X dovolí použít. To je také důvod propadu výkonu mezi Bootcampem a ostatními virtualizačními softwary.

Propad výkonu mezi VirtualBoxem a ostatními je už méně pochopitelný. Na obranu je třeba říci, že podpora 3D akcelerace ve VirtualBoxu je dosud experimentální, což je sice podivné, když většina grafických operačních systému již velmi těžce využívá 3D grafiku v GUI, ale darovanému koni...

Poslat Jak si stojí VirtualBox oproti VMware a Parallels? na facebook
Publikováno 30.11.2011
 

Změna barev | Autorská práva | Kontakt | Podpora | RSS kanály
© 2006 Gandalf, Design by Mirek
Creative Commons License