Jak se skutečně dostat k Mac OS X 10.7

Jak se skutečně dostat k Mac OS X 10.7

Jak jste jistě pochopili, páteční článek byl jen aprílový žertík. Nicméně cesta k tomu získat Mac OS X 10.7 pro běžného uživatele existuje (byť s malou šancí). Apple umožní "běžným" uživatelům přístup k beta verzím Mac OS X 10.7 pomocí programu AppleSeed. Program je zaměřen na sbírání informací o kvalitě a používání Mac OS X v prostředí, které nemůže být replikované Apple. Zatím to vypadá na velmi omezený program a dostupný pouze na přímé pozvání Apple. Program není nový, prý existuje již od roku 2003 a byl v něm testován  Final Cut Pro, Aperture a další software.

Apple má dlouhou historii s prvními verzemi operačního systému a vývojáří, kteří platí každý rok poplatky za to, aby měli přístup nejen k vývojářským nástrojům, ale také k prvním verzím operačního systému a mohli tak připravit své aplikace pro novinky v Mac OS X.

Předávání betaverzí operačního systému běžným uživatelům se u Apple děje velmi zřídka. Částečně je to kvůli tomu, že si Apple chce nechat pro sebe detaily ohledně nových produktů, dokud nejsou vypuštěny. Vývojáři jsou svázáni smlouvou o mlčenlivosti a přestože se některé podrobnosti o systému občas objeví, obvykle se vývojáři natolik obávají, že by přišli o svůj vývojářský program,  že si novinky v Mac OS X ponechávají raději pro sebe.

Uživatelé, kteří jsou přizváni do programu jsou smluvně zavázáni k diskuzím o nevypuštěném software pouze s lidmi v see programu nebo Apple (prvním pravidlem AppleSeed je nemluvit o AppleSeed). Apple poskytuje speciální, heslem chráněné fórum, kde je možné diskutovat o funkcích, chybách a dlaších problémech, podobně jako jsou fóra u vývojářů.

Pozvánky jsou rozesílány emailem vybraným uživatelům. Není zcela jasný způsob, jakým Apple vybírá uživatele do programu. Podle informací v pozvánce se jedná o "doporučení a nebo předchozí účast v programu."

Podle smlouvy v programu se očekává od účastníků, že budou pravidelně používat beta verze a posílat pravidelná hlášení Apple. "Jako část Seeding Programu, Apple vám poskytne příležitost odeslat hlášení o chybách, odpovídat na dotazy, žádat o vylepšení a posílat zprávy Apple. Apple může žádat informace od účastníka pomocí Seeding nástrojů, stejně jako telefonem, emailem, webovým formulářem, chybovým formulářem nebo jiným mechanismem."

Apple také potichu posílá  beta verze bezpečnostním expertům v naději, že ti uvidí chybu dříve, než se systém dostane na veřejnost. Tito experti, včetně Dino Dai Zoviho či Charlie Millera dostali specifický kontakt na hlášení potencionálních bezpečnostních chyb. Miller řekl ComputerWorldu: "Nikdy před tím to neudělali. Domnívají se, že jedná o pozitivní krok." Sám však není příliš přesvědčen, že tato změna zvýší celkovou bezpečnost Mac OS X.

Poslat Jak se skutečně dostat k Mac OS X 10.7 na facebook
Publikováno 30.11.2010
 

Změna barev | Autorská práva | Kontakt | Podpora | RSS kanály
© 2006 Gandalf, Design by Mirek
Creative Commons License