Jak nechat vlka nažrat, aby koza zůstala celá aneb Netflix a Disney

Jak nechat vlka nažrat, aby koza zůstala celá aneb Netflix a Disney

Tentokrát je článek trochu z jiného soudku, i když ne tak docela vzhledem k vazbě mezi Pixarem, Disney a Apple. Jak asi všichni ví, streamované video u nás umírá na úbytě a nejen díky tomu všichni používají ulož.to. Nechci komentovat tyto stahovací služby, ale zaujala mne krátká informace o tom, že netflix, který funguje jako streamovací služba v americe legálně (má smlouvu s filmovými studii), ztrácí kontrakt s Disney (vypršela mu smlouva).

Na tom není nic divného, zajímavé však je, jak se zaplnila vzniklá díra po filmech od Disneyho a Pixaru. Díky tomu, že smlouva mezi Netflixem a Disney vypršela, nenajdete tam snímky z dílny Disneyho, ale najdete tam stejné tituly od jiných producentů. Typickým příkladem je letošní Brave, který na netflixu prezentuje společnost KIARA. Je zřejmé, že je hlavní hrdinkou zrzavá holka v zelených šatech, nicméně dějově se zřejmě bude lišit. Místo Kungfu Pandy najdete Chop Kick Pandu, Místo Happy Feet najdete Tappy Toes atp.

Disney se soudil s Good Times Entertainment, který podobným způsobem přišel s pohádkou Aladdin. Soud Disney prohrál, protože soudce usoudil, že pokud Disney nepoužívá žádný specifický styl balení, který by Good Times Entertainment okopíroval, nejedná se o porušení zákona.

Celý výsledek toho, že Disney nechtěl streamovat hudbu je tedy v tom, že se k zákazníkům dostanou Disneyho filmy, ale ne od Disneyho. Korunu tomu dodal Forbes, který tvrdil: "Pokud odložíme právo stranou, je zde něco divného okolo těchto jasně okopírovaných filmů. Je etické uvádět na trh film, který je určen k tomu, aby mátl zákazníky?" (přeloženo poněkud nepřesně, ale v intencích článku ve Forbesu)

Je poněkud legrační vidět v jednom odstavci jasně okopírované filmy a matení zákazníka, zejména když první řádky v obsahu filmu obsahují informaci o tom, že film nemá žádné spojení s původním filmem. V každém případě jsem si všiml až nyní, že existuje celý business s filmy, které na povrchu vypadají jako by se týkaly velkých filmových trháků, ale ve skutečnosti jsou to filmy jiných produkcí a setinovým rozpočtem. Forbes uvádí, že zatímco Kocour v botách stál Disneyho 160 miliónů dolarů, jeho "kopie" přišla na na milión. A právě díky chování velkých filmových studií se člověk snáze dostane k těmto "kopiím" než k originálu.

Celá tato situace je ještě zajímavější v tom, že společnost netflix má v plánu se rozšiřovat. Tento rok má v plánu se rozšířit na území Norska, Dánska, Finska a Švédska. Česká republika by měla být prý v plánu někdy příští rok v září.

Poslat Jak nechat vlka nažrat, aby koza zůstala celá aneb Netflix a Disney na facebook
Publikováno 30.11.2011
 

Změna barev | Autorská práva | Kontakt | Podpora | RSS kanály
© 2006 Gandalf, Design by Mirek
Creative Commons License