Google není jen vyhledávač: Google Mail a integrace s Mac OS X

Google není jen vyhledávač: Google Mail a integrace s Mac OS X

Google Mail je jednou z nejklíčovějších služeb okolo Google z prostého důvodu. Všechny služby, které Google nabízí totiž vyžadují přístupové heslo ke Google mailu, jen velmi málo z nich umožňuje vlastní přihlášení. Kupodivu tento klíčový produkt je stále v beta verzi.

Jak získat účet na Google Mail?

Dříve platilo, že jste se mohli získat google mail jen na pozvánku. Dnes se na stránkách mail.google.com můžete regulérně registrovat. Google umí česky, stačí mít správně nastavené preference jazyků v prohlížečí. Vzhledem k podivné politice google, bych ho nedoporučoval těm, kteří mají extrémní požadavky na bezpečnost, protože již se několikrát stalo, že Google vydal státním orgánům člověka, díky obsahu jeho emailu. Tím hůře, že se jednalo o čínského novináře, který "porušoval" nesvobodu slova.

Jak jej využívat na Macovi

Možností je více. Samozřejmě můžete použít Safari a adresu Google Mailu. Mnohem zajímavější je pak využití aplikace Mail pro připojení se ke Google účtu pomocí protokolu POP3. Vzhledem k tomu, že Google pro tuto variantu připravil bohatě ilustrovanou stránku, asi nemá smysl se snažit o slovní popis. Následujte obrázky na stránce (nezapomeňte si nastavit přístup přes POP3 povolit) o nastavení aplikace Mail pro Google. Jestliže používáte jiného emailového klienta, určitě vám poslouží stránka pro konfiguraci dalších emailových klientů.

Nastavení IMAP účtu je podobně jednoduché, stačí následovat instrukce na stránkách Google. Je třeba podotknout, že ač v angličtině, není s tím žádného většího problému. Jen jsou zde dvě úskalí. Jednak je nutné si imap účet povolit v nastavení Google mailu přes web a druhý v tom, že Googlovský imap funguje trochu jinak než klasický imap, jak můžete být zvyklí z jiných systémů. Googlovský imap totiž používá štítky jako označení jednotlivých složek imapu, což může dělat klientům trochu potíž, vzhledem k tomu, že některé zprávy se tak mohou duplikovat.

Relativně nedávno se objevila podpora GMailu na Macovi od třetího výrobce. Malá společnosti, která vyvíjí program Mailplane jej dodává za 24 dolarů, nicméně si myslím, že to jsou zbytečně vyhozené peníze.

Jestliže chcete mít u Google stejné kontakty, jako máte v AddressBooku počítače doporučuji aplikaci AddressBookToCSV, která provede export záznamu z AddressBooku a Google již má interface pro import tohoto formátu do vašeho adresáře u něj.

V tuto chvíli, by vám tedy emailový účet měl chodit do počítače. Jaké další služby nabízí Google pro mail? Je to zejména Google notifikátor (Google Notifier), který vám oznámí, jakmile vám přijde nějaká pošta na váš účet u Google. Má také další funkce, ale o tom, až v příště. Jestliže máte raději Dashboard Widgety, asi se vám bude líbit Mailchecker, který vám v dashboardu ukáže, kolik emailů na vás čeká u Google nebo Yahoo.

Další možnosti využití Gmail účtu

Volný prostoru na internetu (dnes již více než 7 GB) inspirovala několik lidí, aby proměnilo tento prostor na váš disk z daty přístupný odkudkoliv z internetu. Pro Maca existuje nástroj nazvaný gDisk, který vám v tomto může pomoci.

Zítra se seznámíme s Chatem, který je do jisté míry součástí Gmailu.

[Aktualizováno] Jak vidíte v komentáři níže, existuje možnost pro uživatele Mac OS X 10.5.3 využít skrytých funkcí AddressBooku pro synchronizaci s Google Mail.

Poslat Google není jen vyhledávač: Google Mail a integrace s Mac OS X na facebook
Publikováno 30.11.2007
 

Změna barev | Autorská práva | Kontakt | Podpora | RSS kanály
© 2006 Gandalf, Design by Mirek
Creative Commons License