Google bude nadále vyvíjet pouze vlastní verzi WebKitu

Google bude nadále vyvíjet pouze vlastní verzi WebKitu

Google včera oznámil, že se rozhodl nadále vyvíjet vlastní verzi WebKitu. Jedná se o tzv. forking projektu, kdy se původně jeden projekt rozdělí na dva nezávislé projekty. Podobným způsobem byl v minulosti rozdělen například OpenOffice, který má nyní konkurenci v LibreOffice. Google používal WebKit projekt jako jádro pro svůj Chrome prohlížeč. Další verze však budou postaveny na jeho větvi WebKitu, který Google začne nazývat Blink.

Google tak získá svobodu dělat změny ve svém renderovacím jádru s menší náročností a byrokracií, než tomu bylo u WebKitu. Podle Google je hlavním důvodem rozdílná víceprocesová architektura, která není v jiných WebKitových prohlížečích. Během let tak podpora více architektur vedla ke zvýšené komplexnosti WebKitu a Chromium komunit, což snížilo schopnosti inovace.

Tímto se tak Google Chrome a Apple Safari rozdělí. WebKit byl původně vytvořen Apple jako fork KHTML renderovacího kódu. Apple měl zájem na výboji a spouštění Safari pro Maca a Safari pro iOS.

WebKit byl po té adoptován více než 20 společnostmi, které přispívají k projektu. Google a Apple však zůstávají nejaktivnějšími přispěvateli. Ve skutečnosti, je Google největším přispěvatelem WebKitu v posledních letech. 

Bohužel pro WebKit, vypadá to, že WebKit opustí nejen Google, ale také Opera Software. Ta totiž začne používat Blink.

Ačkoliv se Blink nebude z počátku příliš lišit od WebKitu, Google plánuje odstranit zbytečný kód a vylepšit jej pro své platformy. Je otázkou, jak se tento krok projeví v budoucnosti - na jednu stranu povede k větším pokrokům na webu, na druhou stranu zvýší množství kódu, které musí vývojáři podporovat.

Je to čirá spekulace, neznám kód WebKitu, takže nejsem schopen posoudit nakolik je opravdu komplikované přidávat nový kód do WebKitu, nicméně připadá mi že z bezpečnostního hlediska by bylo lepší, pokud by byl kód spravován větší komunitou, než pokud by se kód rozdělil. Stejná spekulace je také za tím, zda se Google nerozhodl oddělit kód kvůli sporům s Apple spíše než kvůli technickým problémům.

Byla by docela legrace, pokud by se Apple rozhodl zahodit kód WebKitu a také začal používat Blink, osobně to však nepovažuji za příliš pravděpodobné, zejména kvůli tomu, že Apple chce mít vše pod kontrolou a nebude chtít opustit kontrolu nad WebKitem.

Poslat Google bude nadále vyvíjet pouze vlastní verzi WebKitu na facebook
Publikováno 30.11.2012
 

Změna barev | Autorská práva | Kontakt | Podpora | RSS kanály
© 2006 Gandalf, Design by Mirek
Creative Commons License