Dobré zprávy o displeji iPhone 5

Dobré zprávy o displeji iPhone 5

Dr. Raymond Soneira, který je znám svou recenzí prvních retina displejů v iPhone 4, provedl další srovnání tentokráte displeje Samsungu Galaxy S III s displejem iPhone 5 a výsledek je velmi potěšující pro uživatele iPhone 5. Ačkoliv má iPhone 5 některé problémy, displej mezi ně nepatří. Ten totiž na iPhone 5 funguje mnohem lépe než OLED displej na Galaxy S III.

Aby se zjistilo, jak moc se displej změnil oproti iPhone 4, zahrnul Dr. Soneira do testu také iPhone 4. Od doby uvedení iPhone 4 v roce 2010 řada výrobců používá podobné IPS LCD jako Apple a mnoho chytrých telefonů používají poslední OLED displeje vyráběné Samsungem - a Samsung samotný používá OLED displeje na svůj vlajkový chytrý telefon Samsung Galaxy S III.

Obrazovky se dostaly pod velmi podrobné laboratorní testy, které testovaly jak zobrazení testovacích vzorů, tak obrázků. Displej u iPhone 5 získal velmi podstatné vylepšní oproti iPhone 4. Apple pro něj zcela netypicky podhodnotil mhohem lepší displej iPhone 5 - něco, co by mělo být důležitým faktorem pro lidi, kteří plánují upgrade. V každém testu (kromě úbytku jasu se zobrazeným úhlem) se výkon displeje iPhone 5 zlepšil oproti iPhone 4, někdy jen trochu, někdy docela dost. Každý ví o 18 % nárůstu plochy displeje, ale jsou zde další 3 velké vylepšení, na které se nyní podíváme:

Odraz obrazovky u iPhone 5 je výrazně menší - iPhone 4 má o 52 % jasnější odraz obrazovky než iPhone 5. To znamená, že uživatelé jsou méně rozptylováni odrazy, které se objevují na obrazovce. iPhone 5 má nejnižší odraz obrazu, který byl kdy společností DisplayMate naměřen, včetně iPhone 4.

Obrazovka iPhone 5 má také nejvyšší poměr konstrastu při vysokém okolním světle pro jakékoliv mobilní zařízení, které Dr. Soneira kdy měřil. Je o 57 procent vyšší než u iPhone 4. To znamená, že čitelnost obrazovky v jasném osvětlení se výrazně zvýšila - jak barva obrazu tak kontrast nevypadá jako "vypraný" jak se to stává u jiných chytrých telefonů, včetně iPhone 4.

Kvalita barev a přesnost se výrazně zlepšila. iPhone 5 získal barevný Gamut a tovární kalibraci podobnou jako má nový iPad. Ačkoliv není zdaleka tak přesný jako kalibrace u nového iPadu, je stále velmi dobrý a pravděpodobně přesnější než jakýkoliv spotřebitelský displej, který vlastníte (včetně HDTV), pokud nemáte nový iPad.

Displej iPhone 5

Jedná se o stále retina displej s rozlišení 326 ppi a rozlišením 1136x640 bodů. Dr. Soneira doufal v rozlišení 1280x720 jako u HD, nicméně to není zklámání, spíše přání. Podle velmi intezivního testování v laboratoři, iPhone 5 má skutečně špičkový displej - není dokonalý a je zde stále prostor pro zdkonalení, což však nebrání tvrzení, že se jedná o nejlepší displej, který kdy Dr. Soneira testoval.

Displej Galaxy S III

Samsung nabízí displej, který má kompletně odlišný přístup. Používá vlastní OLED technologii, což je nová a velmi rychle se rozvíjející se zobrazovací technologie, která je zcela odlišná od LCD s vlastními výhodami a nevýhodami. Jako nová technologie láká, ale nebyla dosud vybroušena na stejnou úroveň jako LCD, který zde je již 20 let jako jedna z hlavních zobrazovacích technologií. Je nasnadě, že OLED udělá LCD totéž, co LCD provedlo CRT, ale ten čas dosud nenastal. OLED technologie má tak řadu neobroušených hran, které se v objektivních testech projevují.

Jas je poloviční oproti iPhone 5, což je způsobeno nižšími energetickými limity OLED a obavám z předčasného zastarání OLED displeje. Barevný gamut je jen o trochu větší než standardní barevný gamut což vede k pokřivenýcm a přehnaným barvám. Gamut je navíc pokřivený, kdy zelená je více saturovaná než červená než modrá, což dodává obrázkům nazelenalý odstín. Samsung se neobtěžoval opravami nebo kalibrací barev, aby je přiblížil standardním sRGB, takže obrázky vypadají saturované a křiklavé. Displej také vydrží méně času na baterie, díky nižší efektivnosti OLED i přes to, že Galaxy S III má větší kapacitu baterie a nižší jas.

Galaxy S III má PenTile OLED displej, který má pouze polovinu počtu červnených a modrých subpixelů oproti standardnímu RGB displeji, což znamená menší možnosti rozlišení barev pro oko. To funguje dobře pro fotografie a video obraz, ale nikoliv pro počítačově generovaný barevný text a jemnou grafiku, která tak vytváří viditelné kostičky, moiré a další viditelné artefakty. PenTile displej tak není tak ostrý jak by rozlišení bodů a PPI napovídalo. PenTile má své výhody ve výrobě, trvanlivosti a nákladech.

Závěr

Oba displeje jsou ve své kategorii špičkou, nicméně Apple vsadil na jistotu vyzkoušené a vyšperkované LCD technologii a dobře udělal, protože výsledek značně předčí současný stav OLED technologie. Je zde samozřejmě řada věcí, které by se daly ještě vylepšit, Apple má například problém s bílou barvou, která má modrý nádech. Nicméně to nebránilo Dr. Soneirovi dát displeji iPhone 5 známku A, displeje iPhone 4 známku A- a Galaxy S III známku B+

Odkazy Hardware:

Poslat Dobré zprávy o displeji iPhone 5 na facebook
Publikováno 30.11.2011
 

Změna barev | Autorská práva | Kontakt | Podpora | RSS kanály
© 2006 Gandalf, Design by Mirek
Creative Commons License