Dnes Apple ohlásil vypuštění Snow Leoparda - 28. srpna

Dnes Apple ohlásil vypuštění Snow Leoparda - 28. srpna

Asi si nebudeme nalhávat, že Snow Leopard (Mac OS X 10.6) nás nechává zcela chladnými. Domnívám se, že nenechává chladnými ani uživatele Windows, protože ti jsou taky zvědaví, co to ten Apple vlastně vyvinul. Tak tedy dobrá zpráva pro všechny, Snow Leopard bude vypuštěn už 28. srpna tohoto roku a tak všichni budou mít tak cca měsíc, než se dostanou k oficiálnímu vypuštění Windows 7.

No všichni, doufejme že CDS, nebo Apple Czech s.r.o či kdo vlastně bude v té době distributorem.:-) Jej bude distribuovat opravdu od 28. srpna. Ale podívejme se na pár čísel o nadcházející vlajkové lodi mezi operačními systémy (alespoň na desktopech...:-))

Pro vytvoření Snow Leoparda, Apple upravil 90 procent z více než 1000 projektů, které tvoří dohromady systém Mac OS X. Uživatelé zaznamenají vylepšení včetně rychlejší Finderu, Mailu který nahrává zprávy až dvakrát rychleji, Time Machine s až 80% zrychlením první zálohy, Dock s integrací Expose; QuickTime X s redesignovaným přehrávačem, který dovoluje uživatelům snadno zobrazovat, nahrávat, zkracovat a sdílet video, 64-bitovou verzi Safari 4, která je 50 procent rychlejší a odolnější vůči pádům doplňků. Snow Leopard zabírá o polovinu méně místa než předchozí verze a ulehčí disku o 7 GB diskového prostoru po instalaci.

Poprvé systémové aplikace, včetně Finderu, Mailu, iCalu, iChatu a Safari jsou 64-bitové a podporují 64-bitové procesory s využitím velkého množství paměti, vylepšeného výkonu a lepší bezpečnosti při zachování kompatibility s 32-bitovými aplikacim. Grand Central Dispatch (GCD) poskytuje revoluční novou cestu pro softwarové vývojáři psát aplikace, které využívají vícejaderné procesory. (Tady se trochu projevuje marketing, zjednodušeně řečeno, GCD je knihovna umožnující vývojářům lépe používat vlákna v programech. Díky jednotnému přístupu k programování vláken se pak usnadňuje jádru rozhodování, které vlákno má mít prioritu na procesoru a zrychluje se tak odezva systému. Čím neříkám, že je to špatná věc, jen varuji před přílišným optimismem.:-)) OpenCL, otevřený standard, dovolující vývojáři získat neobyčejnou sílu grafické karty pro úlohy které jdou za hranice původního účelu tohoto hardware. (Tady bych byl opět trochu opatrný, nicméně navýšení výkonu tu je a každý kousek výkonu se počítá.:-))

Snow Leopard je jediný desktopový operační systém s vestavěnou podporou pro Microsoft Exchange Server 2007 (Tady Apple opravdu nekecá, protože Microsoft vám klienta prodá za korunky zvlášť), a dovoluje vám jej použít v Mac OS X Mailu, Address Booku, iCalu aby přijímal a odesílal emaily, vytvářel a odpovídal na pozvánky na schůzky ahledal a spravoval kontakty v globálním adresáři. Exchange pracuje bezproblému v Snow Leopardovi, takže uživatelé mouhou využívat všechny funkce pro OS X, včetně Spotlight hledání a Quick Look náhledy.

Cena jak bylo již dříve oznámeno bude 29 dolarů, za Snow Leopard Server zaplatíte 499 dolarů (s neomezeným množstvím uživatelů)

Poslat Dnes Apple ohlásil vypuštění Snow Leoparda - 28. srpna na facebook
Publikováno 30.11.2008
 

Změna barev | Autorská práva | Kontakt | Podpora | RSS kanály
© 2006 Gandalf, Design by Mirek
Creative Commons License