Digitální senzory v budoucích fotoaparátech budou mít možná vyšší citlivost než klasický film

Digitální senzory v budoucích fotoaparátech budou mít možná vyšší citlivost než klasický film

Jedná se o novou (nebo relativně novou) technologii vyvinutou profesorem Tedem Sargentem na Univerzitě v Torontu. Profesor Sargent po té založil společnost Invisage, která dále tuto technologii vyvíjela. A o co se jedná? Vodivé nanočástice síry se umístí do polymerové matice, čímž vytvoří novou třídu polovodičových polymerů.

Výsledný polovodič má nejen až 4x vyšší citlivost na světlo (zejména díky menší vrstvě, kterou musí světlo projít než bude zaznamenáno polovodičem a větší hustotě polovodiče), ale jeho výroba je levnější než CMOS, protože vůbec nepoužívá fotodektor. Výsledné rozlišení tohoto polovodičového prvku by také mělo být vyšší, protože zrnka síry použitá ve kvantovém filmu (jak se součástka nazývá) jsou menší než zrnka stříbra v klasickém fotografickém filmu.

Vzhledem k tomu, že s touto technologií přišla malá a začínající společnost, je obtížné odhadnout, zda se technologie ujme. V každém případě však nemá uplatnění jen jako senzor to fotoaparátu, ale vzhledem k jeho jednoduché výrobě, lze ji použít pro vylepšení fotovoltaických elektráren. Díky svým vlastnostem je možné ji aplikovat také na oblečení atd.

Poslat Digitální senzory v budoucích fotoaparátech budou mít možná vyšší citlivost než klasický film na facebook
Publikováno 30.11.2009
 

Změna barev | Autorská práva | Kontakt | Podpora | RSS kanály
© 2006 Gandalf, Design by Mirek
Creative Commons License