Delphi versus Xcode

Delphi versus Xcode

Po velké době, spíše z donucení než z vlastní volby jsem se musel podívat na objektový pascal a programování v Delphi. Několikrát jsem slyšel vzdychat komentáře programátorů v Delphi, jak jsou úžasné atp. Po svých zkušenostech, mohu s čistým svědomím říci, kam se hrabe Delphi na Xcode. I po té, co Apple přišel s tak (ne)úžasnou změnou, kdy integroval Project Builder do rozhraní Xcode je Xcode stále mnohem lepší prostředí než, co nabízí Delphi.

Jenom namátkou pár bodů, které mi nejvíce vadili. Připouštím, že pravděpodobně vznikly mou malou znalostí prostředí. Ale koho to krucinál zajímá, prostředí by se mělo alespoň částečně přizpůsobit uživateli a ne naopak. Ale k těm bodům

  1. Několikrát se mi stalo, že jsem uložil "projekt" a pak jsme zjistil, že v projektu chybí některé soubory, které jsem tam vytvořil. Prostředí mne v klidu nechalo opustit ukončit práci, aniž by se zeptalo, zda si přeji práci ukončit.
  2. Podařilo se mi úspěšně otevřít několik kopií stejného souboru. Následený zmatek si dovedete představit.
  3. "Našeptávání" v programu je velmi mizerné a prakticky se nestalo, že by mi nabídlo něco užitečného
  4. Neskutečně mne iritovalo, že při sestavování GUI, nebylo možné použít šipky pro jemné doladění polohy tlačítek a polí

Polehčující okolností pro Delphi je to, že jsem používal starší verzi. Nová má možná tyto věci vychytané, nicméně pro ty, co přemýšlí, že budou vytvářet aplikace pro PC a Mac přes Delphi (Nové delphi umí generovat kód pro Windows 8 i Mountain Liona), mám dobrou radu. Naučte se Objective C. Zjistíte, že Objective C je oproti pascalu flexibilnější, má přijemnější GUI a méně se u toho budete vztekat. A nebojte se jazyka C,  je mnohem flexibilnější než pascal a nikdo vás nebude nutit psát některé šílené konstrukce, které se občas objevují v učebnicích.

Poslat Delphi versus Xcode na facebook
Publikováno 30.11.2011
 

Změna barev | Autorská práva | Kontakt | Podpora | RSS kanály
© 2006 Gandalf, Design by Mirek
Creative Commons License