Co Apple plánuje se společností AuthenTec?

Co Apple plánuje se společností AuthenTec?

V červenci se objevila zpráva, že Apple kupuje společnost AuthenTec a získává tak 230 zaměstnanců ze společnosti zabývajícíc se bezpečností. Společnost také vlastní 200 patentů, které zahrnují bezpečnostní řešení senzorů otisků prstů a předpokládalo se, že Apple jde o technologie pro jeho budoucí aplikaci peněženky. Formuláře, které Apple poslal komisi pro dohled nad cennými papíry (SEC) poskytují trochu světla na tento krok Apple.

Podle dokumentů Apple začal vyjednávat se společností koncem roku 2011, kdy AuthenTec oslovil několik významných výrobců spotřební elektroniky s nabídkou nových technologií. V únoru 2012 Apple se dohodl na nových technologiíích a krátce po té Apple nabídl, že společnost koupí.

1. kvěnta se Apple rozhodl, že mu nestačí běžná komerční smlouva a sdělil představitelům AuthenTec svou nabídku na odkoupení společnosti. Apple nabídl cenu 7 dolarů za akci, což bylo v té době 115 % cena akcií této společnosti na trhu, cenu kterou podle Apple "nenabídne žádný jiný kupec".

Před uzavřením smlouvy Apple argumentovatl, že nabídka je velmi atraktivní, protože při smlouvě s více společnostmi, by museli vyvíjet pro "řadu různých platforem chytrých telefonů, oproti jedné platformě Apple, která dovoluje unifikovat design jednotlivých prvků na řadu produktů." Podle toho, jak Apple mluví o "nových technologiích" a vysvětlení dohody ohledně práv na, Apple si rezervoval práva na "komercionalizaci 2D senzoru otisku prstů pro použití v produktech Apple".

Podle všeho je však Apple Insider ve svých spekulacích poněkud přesnější a jeho závěry lépe odpovídají profilu Apple. Podle AppleInsideru jde Apple totiž zejména "Chytrý senzor", který nabízí mnohem více než jen prosté čtení otisku prstů. Běžný senzor otisku prstů totiž nevysvětluje tak velký zájem Apple o společnost AuthenTec.

Právě v květnu totiž společnost AuthenTec oznamuje nový "Chytrý senzor", který pracuje jako sofistikovaný ovladač touchpadu. Senzor je velký 13,3x3x1,3 mm s rozlišením 500 pixelů na palec a s detekční sítí 192x8 pixelů. Senzor má také nezbytnou technologii srovnávání otisku prstu a bezpečnostní kódování, takže funguje jako soběstačný systém rozpoznávání otisku prstů.

Polovodičový senzor je postaven na kapacitní a RF technologii, která detekuje obarz rýhování prstu pod pokožkou a tak snímá ostrý a jasný vzor otisku z živé tkáně. Tímto přístupem, kterým se liší od optických, termálních a jiných řešení, které prostě čtou obraz povrchu získává AuthenTec výrazné výhody ve kvalitě obrazu a ochraných vrstvách, přes které může senzor snímat obraz.

Kromě základních funkcí rozpoznávání prstů, senzor je schopen také "personalizovat" otisk a tak se může senzor chovat pokaždé jinak v závislosti na tom, jaký prst použijete na senzoru. Tím se otevírají zcela nové možnosti využití například pro tlačítko home, které po stisknutí různými prsty může provádět jiné úlohy (spouštět specifické aplikace, volat oblíbené kontakty či spustit oblíbené skladby atp). Senzor také umožňuje dotykovou navigaci a může tak fungovat pro přesné ovládání kurzoru při editaci textu, emulaci joysticku či jen pro rychlé posouvání v dlouhých emailech, seznamech nebo www stránkách.

To je však pouze jeden z mnoha produktů, o které by Apple mohl mít zájem. AuthenTec nabízí také řadu čipů zaměřených na optimalizaci a zvýšení výkonu při kryptografických operacích, což by Apple mohl využít nejen při kódování disku, ale také u VPN služeb, autorizaci aplikací a iOS (a stížení jailbreaků) a mnoho dalších služeb.

Poslat Co Apple plánuje se společností AuthenTec? na facebook
Publikováno 30.11.2011
 

Změna barev | Autorská práva | Kontakt | Podpora | RSS kanály
© 2006 Gandalf, Design by Mirek
Creative Commons License