Chcete běžné PC s OS X? Gizmodo ví jak na to.

Chcete běžné PC s OS X? Gizmodo ví jak na to.

Apple používá většinou standardní design PC, jen velmi málo komponent si vyrábí sám (bavíme se o stolních počítačích), ale samozřejmě využívá to co se mu libí nejvíce, zejména z hlediska kvality a výkonu. Pro jen trochu zručného člověka není problém si smontovat vlastní PC z komponent, které nabízí např alza.cz, mironet.cz či czc.cz. Pokud se tedy na to cítíte, můžete využít návodu, který připravil server Gizmodo. Jen pro lepší porozumění, server označuje Macintosh sestavený z vlastních dílů jako Hackintosh. A návod je k pro OS X 10.8.1. Zde je jen stručný přehled toho, co by vás v tomto případě čekalo, kompletní postup je na serveru Gizmodo.

Pochopitelně spuštění Mac OS X na vaší nové platformě vyžaduje více než jen zasunutí DVD a spuštění instalátoru. Je nutné přenastavit BIOS, tam potlačit Quick Boot, nastavit SATA jako AHCI, Změnit pořadí startovacích zařízení a nastavit prioritu pevných disků, pokud je to nutné.

Pak nastane ta náročnější část. Potřebujete kopii Mac OS X Mountain Liona, 8GG nebo větší flash disk, nástroje UniBeast a Multi. V principu potřebujete nastavit flashku tak, aby byla startovací pro hackintosh. Na nějakém Macovi ji naformátujete, spustíte nástroje Unibeast, která nastaví flashku podle vašich potřeb. Potřebujete k tomu ještě DSDT soubor s informacemi o vaší konfiguraci.

Po instalaci OS X je pak třeba spustit Multibeast aplikaci, která vám doinstaluje ovladače hardware, který není ve standardním OS X podporován.

Aktualizace systému je nutné provádět ručně, protože jinak aktualizace přemaže ovladače vašeho počítače. Zpravidla stačí znovu spustit Multibeast a přeinstalovat jej. Obvykle stačí znovu nainstalovat jen AppleHDA ovladač.

A proč něco takového dělat s těmito problémy? Podle komentářů pod originálním článkem je hlavním důvodem neexistence dostatečně silného stroje (kromě ceny). Apple bohužel již velmi dlouho neaktualizoval své stolní počítače a jsou k dispozici již mnohem rychlejší verze. Lidé co potřebují Aperture nebo Final Cut proto ocení, pokud mají o několik GHz vyšší výkon. Poslední Mac Pro vyšel před dvěma roky a s 2,6 Ghz a 6 jádrovými procesory dnes je již dost pozadu. Jen pro srovnání, podle wikipedie už seženete 8 jádrový Xeon s frekvencí 3,1 GHz (Moc to nesleduji, jestli na wikipedii nekecají tak procesor vyšel letos v březnu). Na alza.cz si stále koupíte "jen" 6 jádrový Xeon, ale s frekvenci od 3 GHz. U nejvyšší varianty posledního Maca Pro mluví Apple o 12 jádrech a frekvenci 2,6 GHz, ale toho dosahuje tím, že desku osazuje dvěma 6 jádrovými procesory. A k čemu takový výkon? Pro Final Cut, Aperture, Photoshop či Cinemu je každý MHz dobrý. No a když to vezmeme do důsledků, totéž platí i pro hry.

 

Poslat Chcete běžné PC s OS X? Gizmodo ví jak na to. na facebook
Publikováno 30.11.2011
 

Změna barev | Autorská práva | Kontakt | Podpora | RSS kanály
© 2006 Gandalf, Design by Mirek
Creative Commons License