Bezpečnostní firma odhaluje trojského koně napsaného pro Mac OS X

Bezpečnostní firma odhaluje trojského koně napsaného pro Mac OS X

Ačkoliv trojský kůň není přímou hrozbou operačnímu systému a obvykle využívá cestu sociálního inženýrství. Není možné brát tuto hrozbu na lehkou váhu. Stále platí, že se nedoporučuje instalace softwaru z nebezpečných zdrojů.

Bezpečnostní společnost Sohpos si všimla existence trojského koně umožňujícího vzdálený přístup. Tento trojsků kůň ukazuje, že si hackeři začali více všímat pokračujícícho úspěchu Macovské platformy. Nedokončený malware je prý postaven na kódu Windows RAT "darkComet!, dovoluje hackerům vzdáleně odesílat příkazy a pokouší se oklamat Macovského uživatele. Zdrojový kód darkComet je zdarma k dispozici na internetu.

Jedním z možných využití BlackHole Trojana, který bezepčnostní společnost překřtila na OSX/MusMinim-A je schopnost zobrazit falešné přihlašovací okno. Umožňuje také umístit na plochu textové soubory nebo vzdáleně odeslat příkazy k restartu, vypnutí či uspání počítače.

Samozřejmě nechybí ani možnost spouštět příkazy shellu, odesílat URL adresy k otevření www stránek nebo umisťovat celoobrazovkové okno se zprávou, která dovoluje uživateli pouze klepnout na restart. MusMinim má prý jen základy a uživatelské rozhraní obsahuje anglické a německé testy. Trojský kůň je stále ve vývoji a vývojáři slibují mnohem více funkcí, až jej dokončí.

Prakticky neexistující viry a trojští koně pro Maca jsou dlouhodobě jedním z prodejních argumentů Applovského hardware. Minulý týden přizval Apple externí bezpečnostní experty, aby prověřili vývojářskou verzi Mac OS X 10.7 Lion, který Apple připravuje na vypuštění v létě.

Poslat Bezpečnostní firma odhaluje trojského koně napsaného pro Mac OS X na facebook
Publikováno 30.11.2010
 

Změna barev | Autorská práva | Kontakt | Podpora | RSS kanály
© 2006 Gandalf, Design by Mirek
Creative Commons License