Apple zahanbil Intel a Qualcomm procesorem A4 u iPadu

Apple zahanbil Intel a Qualcomm procesorem A4 u iPadu

Nový čip A4 od Apple, který byl představen minulý týden jako součást iPadu ukazuje, jak se rozšiřuje kontrola Steva Jobse nad hardwarem společnosti - k velké škodě Qualcomm Inc. a Intelu.

Místo toho, aby si Jobs koupil běžně dostupné části, přinutil inženýry v Apple, aby navrhli A4 čip, čímž jim dal moc ovlivňovat jeho cenu a funkce, říka Will Strauss, analytik Forward Concepts Co.

"Chtěl vlastní ekosystém a nechce nikomu nic dlužit, " Strauss říká v interview "Tím jak rozšiřuje tak maximalizuje svou kontrolu."

Rozhodnutí Apple použít vlastní design je rána pro Intel, který se snaží získat svůj podíl na trhu v mobilních zařízeních svým produktem Atom. Říká Jim McGregor, analytik ve výzkumné společnosti InStat ve Scottsdale, Arizoně. Apple pravděpodobně použije verzi A4 v budoucích modelech iPhone.

"Každý krok, který Apple udělal od iPhone až po tablet byl na dohled Intelu a bylo to tam, kde chtěli být s Atomem.! Pokračuje McGregor. "Intel byl zcela zaskočen."

iPad, tablet s dotykovým displejem by se měl prodávat v březnu, jak ostatně bylo oznámeno při jeho uvedení 27. ledna.
Intel je největší výrobce čipů na světě, Qualcomm je největší výrobce čipů pro telefony. Obě společnosti se snaží vytvořit nový trh pro zařízení, které přemostí díru mezi počítači a chytrými telefony.

Goldmann Sachs Group Inc. předpokládá, že Apple prodá 6 miliónů iPadů v tomto roce. Trh mobilních telefonů dosáhne 1 miliardy kusů, prodeje PC se pohybují okolo 300 miliónů. Přesto je iPad velmi výrazným pokus o rozbití trhu, který si doposud rozdělovali Qualcomm a Intel, tvrdí Jagdis Rebello, analytik v El Segudo.

"Intel by se chtěl dostat do tohoto zařízení, Qualcomm by se chtěl dostat do tohoto zařízení," Rebello také očekává, že Apple bude používat A4 v budoucích verzích iPhone.

"iPad je poháněný naším vlastním křemíkem," řekl Jobs na uvedení iPadu. "Máme neuvěřitelnou skupinu, která jej v Apple navrhuje." Steve Dowling, mluvčí Apple oznámil, že společnost nebude přidávat další informace ke komentářům Steva Jobse nebo informacím na webových stránkách společnosti.

Počítače Macintosh v současnosti běhají na procesorech vyráběných v Santa Clara, Kalifornské továrně Intelu, jejiž čipy jsou na více než 80 procentech počítačů na světě. iPhone používá čipy Samsung Electronics, která částečně navrhli inženýři v Apple.

"Apple udělal velmi dobrou práci při invoaci jejich vertikálně integrovaných zařízení," říká Bill Calder, mluvčí Intelu. "My však stále věříme, že architektura Intelu bude napájet široké spektrum inteligentních zařízení od tabletů až po chytré telefony."

"Na Consumer Electronics Show v lednu, Intel oznámil, že LG Electronics Inc, třetí největší výrobce telefonů bude používat jeho procesory v novém chytrém telefonu, který se má objevit tento rok.

Qualcomm, který pochází ze San Diega, nekomentoval zprávy o tom, jestli bude dodávat některé své produkty do Apple iPhone telefonu. Paul Jacobs (CEO Qualcommu) to řekl jasně v listopadovém rozhovoru. Na CES Qualcomm oznámil, že HP a Lenovo budou vyvíjet zmenšený laptop, který bude využívat procesor Snapdragon.

"Jsme velmi nadšeni příležitostmi v oblasti mobilních počítačů," říká Bertha Agia - mluvčí Qualcommu v e-mailu. "Qualcomm Snapdragon platforma má 15 výrobců, kteří vyvíjí více než 40 produktů postavených na technologii Snapdragon."

A4 procesor stojí okolo 15 dolarů, podle Boradpoint AmTech Inc. To z něj činí nejdražší polovodičovou součástku v iPadu, kromě paměťových čipů. Celková cena iPadu je 188,50 dolarů za nejlevnější model, který se prodává za 499 dolarů.

V dubnu 2008, Apple koupil společnost P.A. Semi Inc, společnost která má velké zkušenosti z nízkoenergetickými čipy, což pravděpodobně vysvětluje 10ti hodinovou výdrž iPadu na bateriích. Říká Staruss z Forward Concepts.

Vytvoření rychlého procesoru, který nevycucá baterii je jednou z největších výzev, které brání Intelu v přístup na mobilní trh, říká Strauss. Ačkoliv očekává, že se prodá pouze 2 milióny iPadů, pro Intel je největším problémem to, že se o něj Apple nezajímal.

Poslat Apple zahanbil Intel a Qualcomm procesorem A4 u iPadu na facebook
Publikováno 30.11.2009
 

Změna barev | Autorská práva | Kontakt | Podpora | RSS kanály
© 2006 Gandalf, Design by Mirek
Creative Commons License