Apple se stal leaderem v poskytování nebezpečného software

Apple se stal leaderem v poskytování nebezpečného software

Apple překonal Oracle jako společnosti s nejvíce bezpečnostními chybami v software, alespoň podle bezpečnostní společnosti Secunia. Během první poloviny roku 2010 měl Apple více nahlášených chyb něž jakákoliv jiná společnost. Microsoft si ponechává 3. místo. Společnost Secunia monitoruje softwarové bezpečnostní chyby, pravidelně podává zprávy o stavu software a vydává doporučení od roku 2002. V žebříčku deseti nejnebezpečnějších softwarových domů (včetně firem Microsft, Apple, Oracle, IBM, Adobe a Cisco) je dohromady 38% všech nahlášených chyb.

Ačkoliv to v praxi neznamená, že je software Apple nejnebezpečnější - zpráva nebere v úvahu závažnost chyb - ukazuje na rostoucí trend světa bezpečnostních chyb: roli software třetích stran. Mnoho chyb Apple není v jeho operačnním systému Mac OS X, ale spíše v software jako Safari, QuickTime či iTunes. Společnosti jako Adobe (s Flashem a Adobe Readerem) a Oracle (s Javou) jsou podobně zodpovědné za mnoho hlášených chyb.

Před pěti lety byly chyby nacházeny převážně přímo v operačních systémech. Dnes se situace obrací a chyby jsou nalézány převážně v aplikacích třetích stran, případně aplikacích, které přímo nesouvisí s operačním systémem. Předpokládá se, že tento roku budou převažovat chyby právě v softwarech třetích stran v poměru 2:1.

Secunia vytýká produktům třetích stran, že mají nedostatečné mechanismy pro automatickou aktualizaci. Zatímco Microsoft s Windows Update nebo Apple se Software Update a další mají docela rozumný způsob aktualizace software s minimálním zásahem uživatele, ostatní software vyžaduje často manuální zásah uživatele.

Poslat Apple se stal leaderem v poskytování nebezpečného software na facebook
Publikováno 30.11.2009
 

Změna barev | Autorská práva | Kontakt | Podpora | RSS kanály
© 2006 Gandalf, Design by Mirek
Creative Commons License