Apple připravuje první Macy s HDMI rozhraním

Apple připravuje první Macy s HDMI rozhraním

Apple plánuje v některých z dalších modelů zavést HDMI připojení, čímž zavádí i do své řady počítačů trend připojení pro audio/video s vysokým rozlišením.

HDMI zahlédnuto u Macu mini

Přesněji řečeno u prototypů nových Maců mini, nejmenšího a nejlevnějšího systému, často používaných technickými Macovskými uživateli jako domácí mediální server, kteří zapojili s převodem DVI rozhraní na HDMI.

Port se objevuje mezi mini DisplayPortem a označuje první zástupce plnohodnotného HDMI rozhraní pro Maca. Reprezentuje tak teprve druhý produkt Apple, který jej po Apple TV má. Kosmeticky má však Mac mini stejný vzhled jako předchozí modely, na krabici nebyly vidět žádné další změny.

Trochu okolo HDMI a Maců

HDMI (High-Definition Multimedia Interface) je kabelový standard pro domácí kina, postavený na počítačově orientované DVI (Digtal Video Inteface) specifikaci. Používá kompaktní plochý konektor místo relativně velkého u DVI. Protože je zpětně kompatibilní s DVI na signálové úrovni, počítače s DVI výstupem mohou používat HDMI obrazovky (včetně HDTV) za pomoci jednoduché redukce.

Poslední verze Maců mají jako standard DVI port, tak mini DisplayPort který je navržen pro poskytování DVI signálu. DisplayPort který je také podporován má však nekompatibilní signální protokol.

Nicméně HDMI specifikace poskytuje podporu pro audio, něco co DVI nezná. Jestliže tedy žádný audio signál není k dispozici, není možné jej dostat do televize jedním kabelem.

Pouze Apple TV poskytuje HDMI konektor schopný odesílat audio a video signálu HDMI displeji.

Prototyp Mac mini s Nvidií MCP89

Minimálně prototyp Mac mini obsahoval čip Nvidia MCP89, který má následovat po MCP79 (nebo GeForce 9400M) čipsetu, který je v současných Macích mini.

Nicméně hádka Intelu s Nvidií zabránila Apple (a další výrobcům PC) používat tento čip v poslední generaci procesorů řady Nehalem - Core i3, i5 a i7. To by napovídalo, že Apple plánuje spoléhat na současnou řadu Core 2 Duo (před Nehalemem), alespoň u Maců Mini.

Lze jen spekulovat, zda prototyp nebyl vytvořen ještě před hádkou mezi Intelem a Nvidií, což by znamenalo další revize prototypu, které by nemohly používat čipset od Nvidie. Bohužel není pro tuto teorii dostatek důkazů.

HDMI pro další Macy

Ačkoliv přidání HDMI portu k Macu mini je velmi jednoduché, nemusí to být stejné u přenosných počítačů, které mají mnohem menší velikost a omezené možnosti pro přidání dalších vstupních portů.

U Apple se však pohybuje další proprietární adaptér z mini DisplayPortu na HDMI, který Apple vyrobil a plánoval dodávat s poslední revizí iMaců, alespoň podle lidí, kteří byli s tímto řešením seznámeni. Prý obsahuje technologii, která dovoluje Macům s aktualizovanou specifikací mini DisplayPortu posílat jak audio tak video do HDMI adaptéru, místo pouze videa, jak tomu je dosud.

V ideálním případě adaptér by se mohl objevit při přechodu Apple k Blu-ray diskům u high-end Maců (případně jej nabízet jako BTO u zbytku řady). Možnost připojit své desktopové počítače (kde je vše v jednom) k velké HDTV obrazovce může sblížit Blu-ray disk s HD obsahem z iTunes. Na poslední chvíli se však Apple rozhodl zrušit možnosti Blu-ray z iMacové řady a tak je adaptér stále pouze ve vývojové laboratoři. Nicméně je možné, že se v budoucnu objeví řešení, které jej využije.

Blu-ray disky

Posun Apple od Blu-ray disků u iMaců ( a mnoha dalších Maců ) byl způsoben mnoha faktory. Jedním z důvodů, podle lidí kteří jsou s tímto problémem seznámeni, je management Apple -- včetně Jobse -- který cítil, že poplatky za licence jsou příliš vysoké na čas, který technologie má vydržet. Navíc jsou zde jak softwarové tak hardwarové problémy, které budou potřebovat mnoho inženýrské práce, aby se je podařilo uspokojivě vyřešit.

Poslat Apple připravuje první Macy s HDMI rozhraním na facebook
Publikováno 30.11.2009
 

Změna barev | Autorská práva | Kontakt | Podpora | RSS kanály
© 2006 Gandalf, Design by Mirek
Creative Commons License