Apple poškodil open source komunitu a HTML5

Apple poškodil open source komunitu a HTML5

Apple nedávno spustil stránky, kde prezentuje možnosti HTML5 s ukázkami, které mají upozornit na možnosti Webového vývoje s novými standardy. Na tom by nebylo nic špatného, bohužel to vzal Apple za špatný konec. Jednak zakázal přístup jiným prohlížečům než Safari. A to přesto, že některé ukázky nevyžadují Safari.

Apple evidentně nerozlišoval mezi současnými a budoucími standardy a tím začal dělat vrásky u Webové komunity. Samotná myšlenka této prezentace není špatná, ve skutečnosti jak Mozilla, tak Chrome mají galerii, která slouží stejnému účelu. Dokonce se i obecně chápe, že prohlížeče mají implementovány funkce, které jsou dosud ve vývoji.

Problém je v tom, že prezentace Apple postrádá dostatečné upozornění a jasné sdělení ohledně úrovně podpory ostatních prohlížečů zde prezentované podpory a akceptace technologií zde prezentovaných. Navíc Apple blokuje dost nešikovným způsobem přístup jiných prohlížečů k těmto stránkám, přestože existuje alternativní verze přístupná webovým vývojářům.

Christopher Blizzard na svém blogu publikoval článek Intellectual honesty and html5, kterým se nevybíravě pouští do Apple ohledně strategie zakázání přístupu jiným prohlížečům. Tvrdí, že Apple tímto způsobuje naznačuje, že pokud nemají Safari, nemohou používat internet.

Osobně se domnívám, že se jedná o bouři ve sklenici vody. Apple zcela jistě chce, aby bylo Safari na co nejvíce strojích, proč by tedy neměl chtít, aby si uživatelé stáhli Safari a mohli se podívat na to, co nabízí. Myslím si, že jeho cílem nebylo znemožnit přístup jiných prohlížečů nebo znemožnit jiné prohlížeče, i když to tak může vypadat. Jednoduše nechtěl investovat čas svých zaměstnanců pro dokumentaci toho, co je a co není používáno v jiných prohlížečích a sledoval kompatibilitu a současně čas lidí na podpoře, protože nechce řešit problémy typu "Mě ta vaše prezentace HTML5 nefunguje v IE 9".

Poslat Apple poškodil open source komunitu a HTML5 na facebook
Publikováno 30.11.2009
 

Změna barev | Autorská práva | Kontakt | Podpora | RSS kanály
© 2006 Gandalf, Design by Mirek
Creative Commons License