Apple ohlašuje Mac OS X 10.8 - Horského lva

Apple ohlašuje Mac OS X 10.8 - Horského lva

Macovští vývojáři se od dnešního dne mohou seznamovat s novou verzí Mac OS X 10.8, která se dostane do Mac App Storu pro běžné uživatele někdy v létě 2012. Apple slibuje více než 100 nových funkcí, včetně některých převzatých z iPadu a iOS.

Mezi novými funkcemi operačního systému bude náhrada iChatu programem Messages (beta verze pro Mac OS X 10.7 je již k dispozici), stejně jako Notes, Reminders a Game Center ve verzi pro Mac. Mountain Lion (Horský Lev) bude obsahovat také notifikační centrum, Share Sheets, integraci s Twitrem a AirPlay mirroring.

Horský lev bude také první OS X verze s podporou iCloud pro snadné nastavení a integraci s aplikacemi.

Vývojářská verze obsahuje také program Gatekeeper (těžko říci, zda to byl úmysl, ale název tohoto programu se objevil ve filmu Síť se Sandrou Bullock a nebyl to velmi přínosný program).Program by měl ochránit uživatele před škodlivým software tím, že by přebíral kontrolu nad instalovanými aplikacemi. Až při podrobném prostudování marketingových informací se dozvíte co je to vlastně zač. Nejde o nic sofistikovaného, program totiž umožňuje ídentifikovat z jakého zdroje přišla aplikace. Jestli jste ji někde stáhli, jestli ji máte od známého výrobce nebo pochází z App storu. Nabízí tak tři možné režimy fungování, ve kterých vám umožní spouštět všechny programy (tedy stejně jako v Lionovi) nebo aplikace z App storu a od známých vývojářů a nebo pouze aplikace z App Storu.

Notifikační centrum bude v Mac OS X k dispozici klepnutím na kulaté tlačítko v pravém horním rohu obrazovky nebo pomocí gesta (dva prsty dolů z pravého okraje).V Mac OS X 10.7 tuto funkci dělal program Growl. Je otázkou na kolik teď  bude open source komunita podporovat notifikační centrum oproti systému Growl.

Reminders a Notes fungují stejně jako na iOS zařízení a usnadňují sdílení informací mezi zařízeními, než že by přinášely nějaké významné novinky. Game Center přináší stejné funkce z iOS na Maca.

AirPlay Mirroring umožňuje bezdrátově odesílat bezpečný 720p video stream na televizi pomocí Apple TV. Integrace s twitrem umožňuje posílat tweety přímo ze Safari, Quick Looku, Photo Booth, Preview a dalších aplikací. Share Sheets zase umožňují sdílet odkazy, fotografie a videa přímo od aplikací Apple a aplikací třetích stran.

Vývojáří možná zajásají nad hromadou nových API. Pochopitelně je mezi nimi i API pro Game Center. Nechybí však ani pdopora pro OpenGL a OpenCL a podporu GLKitu, který umožňuje vytvářet OpenGL aplikace (na iOS se již používá).

Cena nebyla dosud stanovena, ale nový operační systém by měl být opět k dispozici pouze přes Mac App Store.

Poslat Apple ohlašuje Mac OS X 10.8 - Horského lva na facebook
Publikováno 30.11.2011
 

Změna barev | Autorská práva | Kontakt | Podpora | RSS kanály
© 2006 Gandalf, Design by Mirek
Creative Commons License