Apple odkládá povinost aplikací v App Storu používat Sandbox

Apple odkládá povinost aplikací v App Storu používat Sandbox

Původní listopadový termín, kdy měly všechny aplikace povinně využívat Sandbox se oddálil, a vývojáři mají čas do 1. března 2012. Bohužel sandbox se ukázal jako docela dvojsečná zbraň. Na jednu stranu umožňuje zlepšit bezpečnost operačního systému tím, že aplikacím umožní vzdát se určitých práv a aplikace tak není schopna například smazat soubory uživatele. Na druhou stranu, některé klíčové funkce aplikace pak nemusí fungovat.

Sandbox není žádná velká novinka, v systému je již od Leoparda, ale jeho API se postupně vylepšovalo. Aby ještě více prosadil sandbox u aplikací, Apple původně nastavil termín, do kterého mají všechny aplikace v Mac App Storu začít používat sandbox, jinak budou z Mac App Storu odstraněny.

Aplikace a vývojáři se tak dostali do dvou skupin. Jedna, kterým nečiní adopce sandboxu žádné problémy. To jsou zejména aplikace, které jsou určené běžným uživatelům. Agile Bits s populární aplikací 1Password neměl žádný vážnější problém s implementací sandboxu, až na jeden. Pokud chce aplikace ukládat svá data, musí také povolit v sandboxu přístup k nim. To není problém, pokud databáze s hesly se ukládá na standardní místo. Pokud se však ukládá jinam (např. na USB klíčenku), může to uživatelům začít dělat problémy. Systém buď nedovolí pracovat se souborem z jiného místa a nebo se pokaždé ptá zda může se souborem pracovat. Agile Bits si však sandbox pochvalují, protože jim zmizel problém řady uživatelů, kteří si uložili databázi na nestandardní místo a zapomněli kde.

Oproti tomu je nespokojený Bare Bones Software s BBEditem, který díky sandboxu nemůže používat některé klíčové funkce. Typickým příkladem je hledání/nahrazení ve více souborech. Sandbox toto neumožní a tak Bare Bones Software jsou před těžkým dilematem: Odstranit klíčové funkce, na které uživatelé spoléhají a dostat se tak na Mac App Store a nebo vše ponechat při starém a mít stále menší množství potencionálních zákazníků, protože všichni postupně přechází na Mac App Store.

Všichni se však shodují, že sandbox je velkým přínosem k bezpečnosti pro běžné uživatele. Bohužel však přináší velkou řadu komplikací expertům, kteří pracují s počítači trochu jinak s využitím automatizační systému atp. Podobně jako BBEdit má stejné problémy se sandboxem například i FTP klient Transmit FTP. V sandboxu totiž nelze přímo pracovat s diskem. Apple tedy bude muset buď snížit nároky na aplikace na Mac App Storu nebo vylepšit API sandboxu tak, aby neházel klacky pod nohy vývojářům. V každém případě čeká Apple i vývojáře ještě mnoho práce.

Poslat Apple odkládá povinost aplikací v App Storu používat Sandbox na facebook
Publikováno 30.11.2010
 

Změna barev | Autorská práva | Kontakt | Podpora | RSS kanály
© 2006 Gandalf, Design by Mirek
Creative Commons License