Apple, Adobe a Flash já nevím po kolikáté

Apple, Adobe a Flash já nevím po kolikáté

Tento týden Adobe představilo beta verzi nového Flash přehrávače s kódovým označením Gala. Je to první verze Flashe, která je schopná grafické akcelerace H.264 videa v Mac OS X 10.6.3, čímž snižuje vytížení procesoru. Na Windows je akcelerovaný Flash k dispozici od verze 10. Na stránkách Apple pak Steve Jobs prezentoval své názory na Flash, že Flash byl vytvořen pro PC a myš, je úspěšným produktem Adobe a že rozumí, proč jej chce Adobe i mimo PC. Ale tam prostě nefunguje díky požadavkům na nízký výkon, dotykové obrazovky a otevřené webové standardy. Odpověď Adobe na sebe nedala dlouho čekat a Shantanu Narayen (CEO Adobe) tvrdí, že věří tomu že pády Flashe v Mac OS X nejsou způsobeny jeho softwarem, ale jsou chybou operačního systému Apple.

Ale podívejme se nejdříve co přinesla beta verze Flashe. Nový framework ve Snow Leopardovi umožnil přístup k nízkoúrovňovým možnostem dekódování H.264 videa s kompatibilními grafickými kartami, včetně GeForce 9400M, GeForce 320M a GeForce GT 330M.

Před tím byla hardwarová akcelerace k dispozici pouze přes Windows PC a X86 notebooky. Gala je tak první verze Flashe pro Maca, která obsahuje hardwarovou akceleraci. Ačkoliv se Adobe bije v prsa, jak je to úžasné, rychlý test Engadget zjistil, že zatímco na MacBooku Pro s Core i7 se vytíženost snížila o třetinu až polovinu, na strojích s Core i5 se vytíženost naopak zvýšila asi o 20 procent.

Chvíli na to se do Flashe pustil Steve Jobs, který rozdělil problémy flashe do šesti bodů: otevřenost, spolehlivost, bezpečnost a výkon, životnost baterií, dotykový interface a pochybná kvalita vývojářských nástrojů třetích stran. Jobs řekl jasně, že "Flash již není potřeba pro sledování videa nebo prohlížení webového obsahu". Podle jeho slov Adobe "kritizuje Apple za ponechání minulosti za sebou".

To si nenechal líbit CEO Adobe a odpověděl v rozhovoru ve The Wall Street Journalu, že víceplatformní řešení jako Flash nakonec převáží, protože dovolí vývojářům psát software, které je použitelný na více zařízeních, místo aby byl svázán pouze s iPhone přes ekosystém App Storu.

"Máme rozdílné pohledy na svět," Narayan říká o Adobe a Apple "Podle našeho pohledu je svět multiplatformní".

Narayan také nesouhlasí s tvrzením, že Flash je nejčastější důvod pádu Maca, s tím že problém jsou spíše s Mac OS X. Také tvrzení, že Flash ubírá příliš mnoho energie baterií je zcele nepravdivá. (Hm, tady bych možná souhlasil, protože pokud vím, tak jediný systém na kterém běží nějaká slušnější verze Flashe je Android a tam ubírá bateriím energii úplně vše.)

Narayan zamítl Jobsovy problémy s technologií za Flashem jako "mlžení". Říkal, že více než 100 aplikací na App Storu bylo vytvořeno pomocí portovacího software Adobe, oficiálně vypuštěného s Creative Suite 5. Apple zákazal použití vývojářských nástrojů třetích stran, když upravil smlouvu s vývojáři pro iPhone OS 4. Adobe po té opustilo vývoj této funkce.

Poslat Apple, Adobe a Flash já nevím po kolikáté na facebook
Publikováno 30.11.2009
 

Změna barev | Autorská práva | Kontakt | Podpora | RSS kanály
© 2006 Gandalf, Design by Mirek
Creative Commons License