Adopce iPadu je nejrychlejší v historii elektronických produktů

Adopce iPadu je nejrychlejší v historii elektronických produktů

V době uvedení iPadu někteří pochybovali o jeho šanci k úspěchu. Současné prodeje však naznačují, že by se zařízení mohlo dostat mezi nejprodávanější elektroniku během roku. Colin McGranaham z Bernstein Research tvrdí, že adopce iPadu je nejrychlejší mezi jinou spotřebitelskou elektronikou a to včetně iPhone a DVD přehrávače.

Podle něj nebyl iPad určen k tomu, aby se stal od začátku skvělým produktem, ale postupem času se z něj stává stále úspěšnější produkt a jeho úspěch se dostává do dosud nevídaných rozměrů. Současná rychlost prodeje je okolo 4,5 miliónů kusů za čtvrtletí. To překonalo i 1 milión prodaných kusů původního iPhone telefonu a 350 000 kusů DVD přehrávačů, když se poprvé objevily na trhu (vše je počítáno za čtvrtletí).

Pokud současná rychlost vydrží, iPad se stane 9 miliardovým obchodem ročně, který zcela zastíní herní konzole a mobilní telefony. To pak postaví iPad před televize, chytré telefony a laptopy.

Není proto divu, že společnosti jako Samsung či RIM se snaží rychle vypustit vlastní verzi tabletu s dotykovou obrazovkou. Apple bude muset pracovat velmi tvrdě, aby si udržel svou dosavadní pozici na trhu.

Pokud se vrátíme k již velmi starému názoru ohledně toho, zda by Apple měl či neměl uvolnit iOS pro další výrobce, aby neskončil stejně, jako před lety s Mac OS. (Někteří tvrdí, že právě díky tomuto rozhodnutí se Apple nyní drží okolo 10% celkového podílu na trhu a Windows tak mají větší část zbytku.) Zde je vidět jeden z důvodů, proč Apple nechce mít iOS u nikoho jiného.

Apple má v tuto chvíli jedinečnou možnost jak využít svůj operační systém k tomu, aby jej dával exkluzivně pouze na svá zařízení, zatímco výrobci třetích stran se musí spokojit s více-méně nedokonalými systémy jiných výrobců. Pravdou však zůstává, že kvalita nebyla vždy tím hlavním, co rozhodovalo o úspěchu na trhu. Vzpomeňme na betacam a VHS. Jestli je to i z dlouhodobého hlediska dobrý nápad, ukáže jen čas.

První mráčky na scéně zaznamenaly tzv. Nielseny, jak se o nich vyjadřoval John Sculley v knize Od Pepsi k Apple. Společnost Nielsen i v dnešní době dělá průzkumy trhu a ty z hlediska Apple nevypadají tak pozitivně. Podle dat této společnosti, operační systém Android se stal nejlépe prodávající platformou v minulých měsících a překonává tak iOS.

Nicméně, výzkum společnosti Nielsen hovoří pouze o mobilních telefonech, kde zařízení Anroid tvoří 28 procent všech prodejů chytrých telefonů, zatímco iPhone si koupilo 26 % lidí. Nielsen však stále odhaduje, že Apple má stále velkou část podílu všech mobilních operačních systémů. Podle Nielsena jeho podíl dělá 28 %, je tak na druhém místě hned za Research in Motion (BlackBerry) s 31 procenty. Rozdíl se však mezi těmito dvěma společnostmi snižuje. Minulý rok měl RIM podíl 36 %.

Poslat Adopce iPadu je nejrychlejší v historii elektronických produktů na facebook
Publikováno 30.11.2009
 

Změna barev | Autorská práva | Kontakt | Podpora | RSS kanály
© 2006 Gandalf, Design by Mirek
Creative Commons License